Składniki na owsiankę:
♦ 1 miarka zwykłych płatków owsianych
♦ 3 miarki wody
♦ pół łyżeczki mielonego cynamonu
♦ 1/2 miarki wody
*produkty podane są w miarkach w zależności od tego ile porcji chcemy przygotować.
Sposób przygotowania owsianki:
- Płatki zalać wodą i ustawić na średnim ogniu. Zagotować (nie mieszając), dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze przez ok. 3-5 minut aż płatki będą miękkie, pamiętając o mieszaniu.
- Płatki zdjąć z ognia, dodać mleko i wymieszać. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Owsiankę można podawać na różne sposoby: z owocami, orzechami czy syropem klonowym. Ja przygotowałam owsiankę z prażonym jabłkiem, która smakuje obłędnie. Oto przepis:
Składniki na prażone jabłka:
♦ 1 jabłko
♦ sok z 1/2 cytryny
♦ 1 łyżka cukru + 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
♦ 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
*ilość produktów podana na 1 porcję owsianki
Sposób przygotowania prażonych jabłek:
- Do niedużego garnka wsypać cukier i cukier wanilinowy, postawić na niewielkim ogniu.
- Jabłko pokroić w kosteczkę, dodać cynamon i wymieszać, tak aby każdy kawałek był obtoczony w przyprawie
- Kiedy cukier się rozpuści (powstanie karmel), dodać pokrojone jabłko, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Trzymać na ogniu do momentu aż jabłko zmięknie, uważając aby karmel się nie przypalił.
- Tak przygotowane prażone jabłka dodać do owsianki. Smacznego! :)
I tak w ten sposób dochodzimy do końca. Mam nadzieję, że przepis się Wam spodobał! Dajcie koniecznie znać czy lubicie owsiankę i czy przetestujecie ten przepis! Z niecierpliwością czekam na Wasze komentarze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz