niedziela, 12 listopada 2017

#1 Chemik w kuchni, czyli przepis na szybkie śniadanie

Od pewnego czasu zaczęłam przyrządzać sobie na śniadania owsiankę z różnymi dodatkami. Jest to naprawdę bardzo smaczny i pożywny posiłek, który wykonacie w dosłownie kilka minut, a  takie właśnie powinno być śniadanie!




Składniki na owsiankę:

♦ 1 miarka zwykłych płatków owsianych
♦ 3 miarki wody
♦ pół łyżeczki mielonego cynamonu
♦ 1/2 miarki wody

*produkty podane są w miarkach w zależności od tego ile porcji chcemy przygotować.
Sposób przygotowania owsianki:
  1. Płatki zalać wodą i ustawić na średnim ogniu. Zagotować (nie mieszając), dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze przez ok. 3-5 minut aż płatki będą miękkie, pamiętając o mieszaniu.
  2. Płatki zdjąć z ognia, dodać mleko i wymieszać. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Owsiankę można podawać na różne sposoby: z owocami, orzechami czy syropem klonowym. Ja przygotowałam owsiankę z prażonym jabłkiem, która smakuje obłędnie. Oto przepis:
Składniki na prażone jabłka:

♦ 1 jabłko
♦ sok z 1/2 cytryny
♦ 1 łyżka cukru + 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
♦ 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

*ilość produktów podana na 1 porcję owsianki
Sposób przygotowania prażonych jabłek:
  1. Do niedużego garnka wsypać cukier i cukier wanilinowy, postawić  na niewielkim ogniu.
  2. Jabłko pokroić w kosteczkę, dodać cynamon i wymieszać, tak aby każdy kawałek był obtoczony w przyprawie
  3. Kiedy cukier się rozpuści (powstanie karmel), dodać pokrojone jabłko, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Trzymać na ogniu do momentu aż jabłko zmięknie, uważając aby karmel się nie przypalił.
  4. Tak przygotowane prażone jabłka dodać do owsianki. Smacznego! :)

I tak w ten sposób dochodzimy do końca. Mam nadzieję, że przepis się Wam spodobał! Dajcie koniecznie znać czy lubicie owsiankę i czy przetestujecie ten przepis! Z niecierpliwością czekam na Wasze komentarze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Życie Chemika , Blogger